Toimitilojen vuokratasot laskussa

Toimitilojen vuokratasot ovat laskeneet pääkaupunkiseudulla. Tosin poikkeuksiakin on: Helsingin keskustan toimistotilojen ja Vantaan liiketilojen vuokratasoissa ei laskua ole. Helsingin ydinkeskustan toimistotilojen vuokratasot ovatkin päinvastoin kasvussa ja kiinteistömarkkinoiden asiantuntijoilla on yleisesti hieman edellisvuotta positiivisemmat näkymät toimitilavuokramarkkinoista.

Helsingin laatutoimistojen vuokrataso on kalliimpi kuin esimerkiksi Amsterdamissa, Brysselissä ja Kööpenhaminassa. Laatutoimistojen vuokrataso on Helsingissä silti vain eurooppalaista mediaanitasoa ja esimerkiksi alle puolet Pariisin vuokrista. Laatutoimistolla tarkoitetaan paikallisesti arvioituja korkealaatuisimpia ja parhailla paikoilla sijaitsevia toimistoja. Helsinkiä kalliimpia kaupunkeja ovat Lontoo, Moskova, Dublin, Tukholma, Milano ja Oslo.

Toimistotilojen vajaakäyttö kasvaa – liiketilojen käyttöasteet korkeita

Toimistotilojen vajaakäyttö on vuonna 2016 kasvanut erityisesti Espoossa ja on koko pääkaupunkiseudulla eurooppalaista keskiarvoa korkeampi. Toimistotilojen vajaakäyttöaste on koko Helsingissä 11 %, keskustassa 8 % (II kvart. 2016). Pääkaupunkiseudulla luku on 14 %. Espoossa toimistotilojen vajaakäyttöaste oli 21 prosenttia, Vantaalla 15 prosenttia.

Liiketilojen kohdalla vastaavaa kasvua ei sen sijaan näy, vaan niiden käyttöasteet ovat korkeita. Pääkaupunkiseudulla liiketiloista oli vajaakäytössä yli viisi prosenttia viime vuoden kolmannella neljänneksellä. Se on pienen tasaantumisen jälkeen lähtenyt kasvuun ja tyhjiä liiketiloja oli vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä 186 000 neliömetriä. Helsingin keskustan liiketilojen vajaakäyttö on kasvanut 2,2 prosenttiin aiemmista yhden prosentin tasosta. Vantaan liiketiloista tyhjinä oli yli viisi prosenttia ja Espoossa yli kolme prosenttia.

Väestönkasvu ja uudet infrastruktuurihankkeet siivittävät myös uusien liiketilojen rakentamista. Maantieteellisesti toimistotilojen rakentamista pääkaupunkiseudulla ohjaavat hyvät liikenneyhteydet ja keskeinen sijainti. Kauppa keskittyy pääkaupunkiseudulla yhä enemmän suuriin kauppakeskuksiin, joiden myynti kehittyi vuonna 2016 muuta vähittäiskauppaa paremmin. Keskittymisen taustalla ovat kuluttajien muuttuvat tarpeet ja vahva sijoituskysyntä.

Teollisuus- ja varastotilojen vajaakäyttöaste oli pääkaupunkiseudulla laskussa ja vuoden 2016 lopussa kuusi prosenttia. Vapaana oli 477 000 neliömetriä. Vantaalla määrä oli 202 600 ja Helsingissä 200 800 neliömetriä. Espoossa se oli 73 800 neliötä. Vantaalla vajaakäyttöaste oli seitsemän prosenttia. Helsingissä ja Espoossa se oli kummassakin alle kuusi prosenttia.

Lisätietoja julkaisusta Toimitilamarkkinat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla 2016 sekä Helsingin seudun suunnat -sivuston sivulta Toimitilamarkkinat.