Toimistotilojen vajaakäyttö kasvussa Helsingissä, laskua muualla pääkaupunkiseudulla

Toimistotilojen vajaakäyttö on vuonna 2018 kasvanut Helsingissä ja vähentynyt erityisesti liike- ja toimistotilojen osalta Espoossa ja Vantaalla ollen koko pääkaupunkiseudulla eurooppalaista keskiarvoa korkeampi. Toimistotilojen vajaakäyttöaste oli vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä koko Helsingissä 12,5 %, keskustassa 6,7 %. Koko pääkaupunkiseudulla toimistojen vajaakäyttöaste oli vastaavana ajanjaksona 13,1 %. Espoossa vajaakäyttöaste oli 16,5 prosenttia, Vantaalla 11,4 prosenttia.

Liiketilojen kohdalla Espoossa ja Vantaalla vajaakäyttö on laskenut vuoden 2018 aikana, kun taas Helsingissä on ollut lievää kasvua käyttöasteiden pysyessä yhä korkealla tasolla koko pääkaupunkiseudulla. Liiketiloista oli vajaakäytössä lähes kolme prosenttia vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä. Se on pienen kasvun jälkeen lähtenyt ripeään laskuun ja tyhjiä liiketiloja oli vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä 102 000 neliömetriä. Helsingissä liiketilojen vajaakäyttöaste on kasvanut vuoden 2018 aikana 2,6 prosentista 3,3 prosenttiin, kun taas Espoossa liiketilojen vajaakäyttöaste on laskenut vuoden 2018 aikana 1,3 prosentista 1,2 prosenttiin ja Vantaalla 4,3 prosentista 3,3 prosenttiin.

Väestönkasvu ja uudet infrastruktuurihankkeet siivittävät myös uusien liiketilojen rakentamista. Maantieteellisesti toimistotilojen rakentamista pääkaupunkiseudulla ohjaavat hyvät liikenneyhteydet ja keskeinen sijainti. Kauppa keskittyy pääkaupunkiseudulla yhä enemmän suuriin kauppakeskuksiin, joiden myynti kehittyi vuosina 2016-2018 muuta vähittäiskauppaa paremmin. Keskittymisen taustalla ovat kuluttajien muuttuvat tarpeet ja vahva sijoituskysyntä.

Teollisuus- ja varastotilojen vajaakäyttöaste oli pääkaupunkiseudulla laskussa ja vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä lopussa 4,6 prosenttia. Vapaana oli 365 000 neliömetriä. Vantaalla määrä oli 150 000 ja Helsingissä 159 000 neliömetriä. Espoossa se oli 56 000 neliötä. Vantaalla vajaakäyttöaste oli 4,9 prosenttia. Helsingissä ja Espoossa se oli kummassakin alle viisi prosenttia.

Toimitilojen vuokratasot laskussa

Toimitilojen vuokratasot ovat laskeneet pääkaupunkiseudulla. Tosin poikkeuksiakin on: Helsingin keskustan toimistotilojen ja Vantaan liiketilojen vuokratasoissa ei laskua ole. Helsingin ydinkeskustan toimistotilojen vuokratasot ovatkin päinvastoin kasvussa ja kiinteistömarkkinoiden asiantuntijoilla on yleisesti hieman edellisvuotta positiivisemmat näkymät toimitilavuokramarkkinoista.

Helsingin laatutoimistojen vuokrataso on kalliimpi kuin esimerkiksi Amsterdamissa, Brysselissä ja Kööpenhaminassa. Laatutoimistojen vuokrataso on Helsingissä silti vain eurooppalaista mediaanitasoa ja esimerkiksi alle puolet Pariisin vuokrista. Laatutoimistolla tarkoitetaan paikallisesti arvioituja korkealaatuisimpia ja parhailla paikoilla sijaitsevia toimistoja. Helsinkiä kalliimpia kaupunkeja ovat Lontoo, Moskova, Dublin, Tukholma, Milano ja Oslo.

Lisätietoja julkaisusta Toimitilamarkkinat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla 2016 sekä Helsingin seudun suunnat -sivuston sivulta Toimitilamarkkinat.